Ramadhan Al-Qur’an Recitation Plan

Ramadhan Al-Qur'an Recitation Plan
I hope this will be useful for us to use during the coming holy month of Ramadhan, insya-Allah. Ramadhan Al-Qur’an Recitation Plan.pdf

Jangan Bengang Bila Cikgu Garang

Ibu bapa zaman sekarang, Sibuk bekerja anak seorang, Lalu dimanja penuh ditatang, Salah silap tidak dilarang, Cikgu di sekolah dituduh garang, Memarahi anak yang sangat disayang, Terus mencari tindakan undang-undang, Padahal silap anaknya tidak dipandang, Tak sedar perangai macam binatang, Susah menjaga bagai kambing sekandang, Bukan nak dengar nasihat orang, Lebih baik ke sekolah tak ...

Cari Hakikat

Petanda dunia kini nak kiamat, Tatkala fitnah melanda umat, Tersangat susah mencari hakikat, Susahnya bagaikan satu ibarat, Jerami selonggok benang seurat, Jenuh mencari tidak kan dapat, Kebenaran terlindung lagi tersirat, Jika tak waspada pasti terjerat, Kata-kata manis penjual ubat, Menjual janji serata tempat, Walau di hati tak ada niat, Mengota kata yang hebat-hebat, Maka tinggallah ...

Pesan buat sahabat

Ini pesan buat sahabat-sahabat, Yang cari teman dunia akhirat, Jangan terlalu meletak syarat, Kerana syarat mengakibatkan had, Tak perlu cari ustazah dan ustad, Cukup sekadar punya iman yang taat, Tak perlu cari yang gajinya dahsyat, Cukup sekadar tak hidup merempat, Tak perlu cari cantik hensem tak hengat, Cukup sekadar sempurna daripada cacat, Oleh itu dengarkanlah ...

Boleh bergurau tapi jangan la cakap bohong

Aku yakin ada antara kita ni suka bergurau dengan cara mengacah. Paling kurang pernah mengacah waktu kecik2 dulu, waktu mak suruh beli kicap kat kedai, lepas beli kicap tu kita pun kata “kicap dah abis la mak” dan bila dah tengok reaksi mak kita dengan selambanya keluarkan botol kicap daripada dalam baju. Siapa pernah buat ...

Imej vector kalimah “Bismillahirrahmanirrahim”

Imej vector kalimah
Di sini aku nak kongsi imej vector kalimah “Bismillahirrahmanirrahim” yang aku jumpa kat internet. Perlukan Adobe Illustrator atau pun Corel Draw kalau nak guna. Mudah-mudahan beri manfaat kepada sedara/sedari.

Qadha’ satu/dua waktu solat terakhir setelah suci daripada haid

Aku pernah baca artikel tentang hukum wajib bagi wanita untuk qadha’ solat setelah suci daripada haid, yang kesimpulannya begini: Jika perempuan dalam keadaan haid mendapati darah haid itu berhenti (dengan melihatnya) sebelum masuknya waktu Maghrib, kira-kira sempat dia solat asar sebanyak satu rakaat, maka baginya wajib qadha solat zohor dan asar. Jika perempuan mendapati darah ...

Soal rezeki @ rugi ke tak ambik benda free?

Lepas solat Jumaat tadi ada orang agih-agihkan kalendar tahun depan. Yang saiz besar untuk gantung kat dinding tu.¬†Tapi aku tak ambik. Bila member aku tanya kenapa, aku jawab sebab aku tahu aku tak guna kalendar.¬†”Ambik je la. Dah orang bagi free. Rugi tak ambik.” Rugi ke tak ambik benda free? Rugi kalau aku tak ambik ...

Blog baru MuhammadLukman.com 1

Semalam aku register MuhammadLukman.com. Dah lama aku nak register domain name nama aku. Selalunya pergi GoDaddy.com, cuba2 domain name apa yang available tapi tak sampai kepada register domain name. Tapi semalam aku cuba “muhammadlukman.com”, tengok2 available pulak. Harga asal $14.99 tapi dia slash pastu taruk $9.99. Hmm .. “best gak kalo aku ada domain name ...